Káva je vždy 100%-ný prírodný produkt. Nemá prakticky žiadne kalórie, čo je ďalší dôvod jej nepopierateľnej obľuby medzi ľuďmi. Kávovník rastie výlučne v tropických a subtropických oblastiach, pričom v súčasnosti sa pestuje zhruba v sedemdesiatich krajinách sveta. Jej pitie sa neodporúča ľuďom s chorobami srdca a žalúdočného traktu, avšak na zdravého jedinca nemá primerané množstvo žiadne negatívne dôsledky. Pre mnohých z nás je šálka rannej kávy nevyhnutným rituálom, no dôvodov, prečo sa oplatí ju (za)milovať, je podstatne viac.
FitStyle™
-
S mikrovlnnými rúrami radšej opatrne
Ponorné mixéry, šľahače, odšťavovače, kávovary a ďalšie kuchynské spotrebiče nám uľahčujú prácu a šetria energiu. Samozrejmosťou pre väčšinu slovenských domácností sa od deväťdesiatych rokov minulého storočia stala i mikrovlnná rúra. Jedlo je ohriate behom chvíľky, nestrácame čas, no čo viac si priať. Každá minca má však dve strany.
-
Čaje 4: Prejedli ste sa? Pomôže vám mätový čaj
Starí Rimania si ju zmiešavali s medom a používali ako osviežovač dychu. Gréci si s masťou z mäty zas natierali svalstvo. Jej použitie je veľmi široké a ako sa zdá, v liečivých účinkoch mäty mali jasno už v dávnych dobách. Veď súčasťou tradičnej čínskej medicíny je úctyhodných 3000 rokov.
-
Trápi vás migréna? Porazte ju s týmito potravinami!
Čo je príčinou stavu, ktorý dokáže človeka priviesť až na pokraj zúfalstva? Prečo bolesti hlavy vymiznú v období tehotenstva a po menopauze? Ktoré potraviny si v tomto smere zaslúžia vašu pozornosť? Ak vás zvyknú sužovať nepríjemné migrény, nasledovné informácie určite oceníte.
-
Soliť, či nesoliť?
Potreba soli sa u ľudí výrazne líši. Mnohé záleží od spôsobu života i myslenia, celkovej skladby jedálnička, množstva fyzickej aktivity, klimatických pomerov, ale aj počasí. Chuť na slané nám nie je vrodená. Je to naučený zlozvyk, ktorý podporujeme konzumáciou slaných jedál. Ako veľmi si nimi škodíme?
-
Vyvraciame mýty: Ako je to v skutočnosti so zeleninou?
Ak ste už pred rokmi prestali jesť vajcia rovnako ako varenú zeleninu, hoci vám chutí neporovnateľne viac, než tá surová, môžete s kľudným svedomím opäť zapnúť parný hrniec. Počas rokov sa so železnou pravidelnosťou vynárajú mýty a mylné názory o jedle a hrôzostrašných chorobách, ktoré spôsobujú. Dnes si posvietime na tie, ktoré súvisia s ovocím a zeleninou.
-
Čaje 3: Čierny čaj netreba podceňovať
Čierny čaj je považovaný za vôbec najrozšírenejší čaj Západného sveta. Nielen kvôli svojej charakteristickej chuti, no i preto, že je mimoriadne vhodným doplnkom veľkej časti pokrmov spadajúcich práve do „západnej“ kuchyne. Hoci si ho väčšina z nás len zriedkakedy spája s pozitívnymi účinkami, i on vie byť v otázke zdravia nezastupiteľným pomocníkom.
-
5 výhod pitia vody ráno
#5 - Pitie vody na lačný žalúdok čistí črevá a tým úľahčuje vstrebávanie živín.
Čítajte ďalej -
Posilnite si imunitu na jeseň zdravou zeleninou či ovocím
A narážame na nadchádzajúce obdobie vinobraní, husacín a iných, chuťové bunky provokujúcich akcií. Skôr, než sa po desiaty krát rozbehnete ku stánku s mastnými lokšami, prečítajte si, ktorou zeleninou sa ich oplatí alternovať a pritom nepokaziť dojem z celkového chuťového zážitku.
-
Vločky nie sú len obyčajná potravina
Nielenže výborne chutia, no sú i nutrične bohaté a vhodné predovšetkým k príprave zdravých raňajok. Na výber sa nám pritom núka niekoľko rôznych druhov, z ktorých si tie „svoje“ nájde skutočne každý. Viete, prečo by vločky nemali chýbať v jedálničku každého z nás?